עבירות מס: שיקולי ענישה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עבירות מיסים הינן עבירות אשר יכולים להיות להם פנים רבות. החל מעבירות על מס הכנסה (לדוגמא, עצמאי אשר עובד ב"כסף שחור"), דרך אי תשלום מע"מ, הטעיה בנוגע למס שבח או רכישה וכדומה. ואכן, מערכת המשפט בישראל מתמודדת מדי יום עם עבירות מס על גוניהן השונים. להלן רשימה של עבירת מס נפוצות:
- השתמטות מתשלום מס תוך כדי שימוש בעורמה, מרמה או תחבולה.
- קיום והכנה של פנקסי חשבונות כוזבים.
- השמטת הכנסה אשר יש להכליל בדו"ח.
- מתן תשובה כוזבת ובלתי נכונה לשאלה של רשויות המס.
- אי הגשת דין וחשבון.
- מסירת הצהרה כוזבת.
כפי שניתן לראות, עבירות מס נבדלות זו מזו ונובעות משורה ארוכה של חיקוקים. אי לכך, קשה לעמוד באופן ברור את העונש המוטל על עברייני מס מורשעים בישראל. על פי רוב, כאשר מדובר בעבירות כלכליות, בית המשפט פוסק לנאשם גזר דין על פי מידתו. גזר הדין הנ"ל נקבע, בהתאם לכל הליך פלילי, על בסיס עיקרון הענישה האינדיבידואלית.
דהיינו, ייתכן בהחלט כי אדם אשר העלים מס בשיעור של 200,000 שקלים בפעם הראשונה, יתמודד עם עונש פחות קשה מאדם אחר אשר העלים מס בשיעור זהה אך עשה זאת מספר רב של פעמים. הסיבות לכך יכולות להיות רבות. לדוגמא, הבעת חרטה מול ניהול דיון הוכחות, עבר פלילי נקי לעומת עבירות רבות בעבר, הגעה להסדר טיעון מוקדם, נסיבות אישיות המצדיקות המתקה או החמרה של גזר הדין וכדומה.
עבירות מס - עבירות נגד הקופה הציבורית
בית המשפט העליון התייחס לכך ברע"פ 6296/09. בפסק דין זה נקבע כי עבירות מס עלולות לגרום לנזקים כלכליים כבדים למשק ולקופת הציבור. אי לכך, בעקיפין, מדובר בעבירות המכוונות כלפי כל אזרחי המדינה. בית המשפט העליון הדגיש כי מדובר בעבירות אשר גזר הדין שמושת על מבצעיהן צריך להיגזר מאינטרס ההרתעה. דהיינו, ככל שהציבור יבין כי עבירות מס, שעילתן כלכלית, אינן משתלמות, כך סביר להניח שעבריינים פוטנציאליים יבחרו שלא לטמון ידם בצלחת.
עם זאת, חשוב להדגיש כי העונש בגין עבירות מס איננו דווקא עונש כספי. לעיתים, כאשר מדובר בעבירות מס חמורות, ייתכן בהחלט כי הנאשם ימצא עצמו מאחורי סורג ובריח. כמו כן, ישנם אלמנטים נוספים העומדים על הפרק קביעת גזר דין בגין עבירות מס.
למשל, היקף הסכומים. דהיינו, אין דין מעילה במיליוני שקלים כמעילה ב-10,000 שקלים "בלבד". ברור אפוא כי ככל שהסכום המבסס את עבירת המס היה גבוה יותר, כך הנזק שנגרם לקופה הציבורית (ולאזרחים, כפועל יוצא מכך), היה גדול בהתאמה. אי לכך, עונשים הקשורים לעבירות מיסים תלויים באופן ישיר בהיקף הסכומים המדוברים.
כמו כן, בית המשפט בוחן את נסיבות ביצוע העבירה. האם התלוו לביצועה עבירות נוספות והאם היא בוצעה בתחכום המעיד על מסוכנות מיוחדת. לעיתים, נסיבות אישיות של הנאשם יוכלו אף הן לשנות את גזר הדין לכאן או לכאן. לדוגמא, במידה ומדובר באדם מבוגר אשר הייתה זו עבורה ההרשעה הראשונה בחייו, סביר להניח שעונשו לא יהיה חמור כאדם צעיר המחזיק בגיליונו גם מספר עבירות כלכליות.
דוגמאות לגזרי דין בגין עבירות מס
אי הגשת דו"ח במועד - בית המשפט השלום בבאר שבע גזר עונש של חצי שנת מאסר על תנאי, וקנס בשיעור 20,000 שקלים, על בעל חברה שהורשע באי הגשת דו"ח במועד במשך ארבע שנים, הן מבחינת החברה והן מבחינת הכנסות הבעלים. כמו כן, הנאשם הורשע גם בשבע עבירות אחריות מנהלים.
מאסר בפועל בגין ביצוע עבירות מס - בדצמבר 2012, בית המשפט גזר עונש של שש שנות מאסר מאחורי סורג ובריח בגין עבירות מס בדמות ניכוי תשומות שלא כדין והוצאת חשבוניות פיקטיביות. מעשים אלה הביאו להונאה אשר הפרקליטות העריכה בכ-37 מיליון שקלים. הנאשם במקרה דנן ניהל חברות אשר נרשמו כחברות העוסקות בענף הדלק. בעקבות חקירה מאומצת ופרטנית אודותיו, שנוהלה על ידי משרד חקירת מכס ומע"מ בתל אביב, הוכח שהאחרון מבצע עבירות מס חמורות.