טקסס הולדם, האם הוא משחק מזל האסור מבחינת החוק הפלילי?
דרגו את המאמר |
|
האם משחק הפוקר "טקסס הולדם" הוא משחק אסור?
כתב האישום במקרה דנן ייחס לנאשם עבירה לפי סעיף 225 לחוק העונשין. מדובר בעבירה של ארגון ועריכת משחק אסור. הנאשם לא הכחיש כי הוא שיחק טקסס הולדם בחברת אחרים בדירה אשר הוחזקה על ידי אדם אחר (בבניין הסיטי טאוור ברמת-גן). כמו כן, הנאשם הודה כי הוא נכח בדירה ושימש בתור מנהל פעיל ודילר של המשחק. במהלך המשחק הנאשם קיבל לידיו כסף מהשחקנים אשר תמורתו חולקו לאחרונים ז'יטונים.
המסגרת הדיונית
סעיף 224 לחוק העונשין מגדיר משחק אסור כמשחק שבו אדם עשוי לזכות בסכומי כסף כתלות בניצחון הנתון לגורל יותר מאשר להבנה או יכולת. טענתו המרכזית של הנאשם הייתה כי טקסס הולדם איננו משחק של מזל אלא מדובר בתחרות המבוססת על ידע ויכולת. נטען כי המדינה לא הוכיחה שחלוקת קלפים אקראית השפיעה באופן משמעותי ומהותי על תוצאות המשחק.
הנאשם הדגיש כי הניצחון בטקסס הולדם מבוסס על משחקונים רבים לאורך זמן, ועל כן אלמנט המזל איננו רלבנטי. הנאשם לא הכחיש כי המשחק תלוי מעט במזל, אך לדבריו מדובר היה במשקל שולי נוכח אופי המשחק. הנאשם טען כי יכולות לשם זכייה בטקסס הולדם קשורות בסוגיות כגון סטטיסטיקות וחישובי תוצאות. כמו כן, הנאשם הדגיש כי שחקן טקסס הולדם צריך לדעת לתכנן אסטרטגיות מתמטיות ולנחש מתי יריבו "מבלף" ומתי הוא "דובר אמת".
בסופו של היום, הנאשם טען להעדר אחריות פלילית מתוקף "טעות במצב משפטי" בהתאם לסעיף 34יט לחוק העונשין. הנאשם טען כי הוא השתתף בשלושה תחרויות טקסס הולדם אשר קיבלו את אישור המשטרה. אי לכך, הוא טען כי הוא לא הניח שהיה במשחק פסול מבחינה פלילית. כמו כן, הנאשם טען כי כתב האישום שהוגש כנגדו במקרה דנן היה כתב אישום תקדימי והסוגיה מעולם לא הונחה לפתחו של בית המשפט.
טקסס הולדם - מזל או יכולת?
בין הצדדים לא הייתה מחלוקת כי התנאי הראשון אשר קבוע מבחינת הגדרת המשחק האסור מתקיים בכל הנוגע למשחק טקסס הולדם. דהיינו, תוצאות המשחק הינן זכייה בכסף.
השאלה המרכזית אשר עמדה על הפרק במקרה דנן הייתה במה תלוי ניצחון שחקן במסגרת משחק טקסס הולדם. האם במזל או שמא ביכולות והבנה. המבחנים המשפטיים לשם הכרעה בסוגיות כגון דא נקבעו במסגרת ע"פ 207/59, כהן נ' היועץ המשפטי. בפס"ד כהן הנ"ל נקבע כי על מנת שמשחק קלפים יוכל לזכות בהגדרה של משחק התלוי ביכולת והבנה, קיים הכרח שתכונות אלה תהוונה את "הגורם המכריע לגבי תוצאת המשחק". זאת היות ובמשחק מזל, בניגוד למשחקים מותרים, הגורל "הינו בעל תפקיד מרכזי".
כפי שצוין לעיל, ההגנה במקרה דנן לא התעלמה מגורם המזל המקופל במשחק. עם זאת, הסנגור טען כי תוצאת המשחק לא הייתה זכייה במהלך משחק בודד או במספר רב של משחקונים. נטען כי הזכייה הייתה תלויה בתוצאותיו של טורניר אשר במהלכו נערכים עשרות ומאות משחקונים. הסנגור טען כי ניצחון בטורניר כגון דא דורש ללא ספק ידע ומיומנות.
בית המשפט שמע לפניו עדויות מצד שחקני פוקר אשר טענו כי בכדי ששחקן פלוני יוכל להביא לידי ביטוי את כישוריו, ולנקוט באסטרטגיה אשר יהיה בה כדי להקנות לו יתרון, עליו לקחת חלק במשחקים רבים. דהיינו, שחקן אינו יכול לתת לכישוריו ביטוי במשחקון בודד. העדים טענו למעשה כי תוצאה של משחק בודד בטקסס הולדם אכן מותנית בגורל יותר מאשר בידע (וזאת בשל חלוקת הקלפים הרנדומאלית). עם זאת, לטענתם, תחרויות אשר מורכבות ממאות או אלפי ידיים מבטלות באופן ברור את אלמנט המזל.
במונח "תוצאת המשחק" כוונת המחוקק הייתה למשחק בודד
בית המשפט קבע כי ההגנה שגתה כאשר היא ביקשה לראות את "תוצאות המשחק" בתור זכייה בטורניר אשר הרכיבו אותו מאות משחקונים של טקסס הולדם. בית המשפט קבע כי לא הוצגה לפניו כל עדות שהמשחק מתקיים בדרך של טורנירים בלבד. אי לכך, נקבע כי היה צריך להכריע בעניינו של הנאשם כאשר כל משחק עומד בפני עצמו. בית המשפט קבע, בהתאם לפסיקה בעניין כהן, כי משחק טקסט הולדם - במהותו - נשען על מזל. נקבע כי מזל זה בא לידי ביטוי בעצם חלוקה רנדומאלית של קלפים. אי לכך, נקבע כי מדובר במשחק אסור.