תביעה כספית לפיצויים בגין הנזקים שנגרמו כנגד משטרת ישראל
דרגו את המאמר |
|
בית המשפט השלום בחיפה פסק פיצויים בסך למעלה ממיליון שקלים לבני משפחה בעקבות רשלנות המשטרה בניהול אירוע אלים. מדובר במקרה טראגי ומצער אשר במהלכו אדם השליך את בנו בן החודשיים ממרפסת הבית. הילד הוטח בקרקע הקשה, הובהל לבית החולים ונפטר כעבור כשמונה ימים. האירוע אירע כאשר בבית המשפחה נמצאים האם, האב, התינוק ושוטר ושוטרת שהוזעקו למקום. בית המשפט מתח ביקורת קשה על התנהלותה של המשטרה במקרה וקבע כי יש לפצות את בני המשפחה בגין המקרה המצער.
חשוב להדגיש כי בית המשפט הזכיר כי האב היה האשם במותו של הילד. בהליך פלילי שנערך בעניינו נגזר עליו מאסר עולם בגין המעשה. עם זאת, המשפחה טענה כי השוטרים שהוזעקו למקום יכלו למנוע את המקרה והם לא עשו כן. ביום האירוע, האב החל להכות את האם ובין בני הזוג פרצה מריבה קשה. המריבה הייתה כה קולנית עד כי השכנים הזעיקו למקום את המשטרה.
צוות המשטרה שהגיע לבית הורכב משוטר ושוטרת. ניידת המשטרה הגיעה למקום בערך בשעה 19:00 בערב. השוטרים מצאו את הבעל יושב על המדרגות בכניסה לבית וטוען "לא קרה כלום". לפתע, האישה יצאה מבוהלת מהדירה ואמרה לשוטרים "הוא עוד יהרוג אותי". השוטרים ביקשו להפריד בין הניצים. בשלב מסוים, הבעל ביקש לשוב לדירה כדי "לדבר עם רעייתו". השוטר אמר לו שהוא מעוכב והוא איננו רשאי לחזור לבית. עם זאת, הבעל דחף את השוטר, רץ לתוך הבית, תפס את התינוק והשליך אותו מהמרפסת. יודגש כי השוטר ניהל מאבק עם הבעל במרפסת וניסה למנוע ממנו לבצע את זממו.
התובעים ייחסו למשטרה רשלנות מחמת הטענות הבאות:
- כוח המשטרה שנשלח לא היה כוח מיומן שיכול להתמודד עם סיטואציות כגון דא.
- השוטרים לא ביצוע נוהל מעצר חשוד באופן מיידי.
- חרף הסכנה שנשקפה מהבעל, השוטרים לא דאגו היטב למנוע ממנו להיכנס לדירה.
- השוטרת שהגיעה ביחד עם השוטר לא התאימה למשימות מסוג זה.
בית המשפט בחן את המקרה וקבע כי יש לקבל את התביעה. השופטים קבעו כי המשטרה כשלה במקרה דנן בשני מישורים. ראשית, במישור ההיערכות. נקבע כי המשטרה נערכה באופן לקוי למקרה ושלחה למקום כוח שאיננו מתאים לטפל במקרים כה מורכבים. שנית, מישור התנהלות השוטרים בסיטואציה גופה.
מבחינה זו, נקבע כי השוטרים לא ביצוע נוהל מעצר חשוד ולא דאגו להפריד בין הבעל לאישה באופן ברור. כמו כן, חרף המסוכנות שנשקפה מהבעל, השוטרים לא הגנו על האישה ו/או על ילדיה.
בסופו של היום, בית המשפט קבע כי בני המשפחה זכאים לפיצויים מהמשטרה והמדינה בשל ההתנהלות הלקויה במקרה המדובר. השופטת הוסיפה כי אמנם אין להמעיט ולו בקצת מהעובדה שהשוטרים נאלצו להיחשף למעשה זוועה יחיד מסוגו של השלכת תינוק בן חודשיים אל מותו מן הקומה השנייה. עם זאת, הודגש כי כאשר הציבור פונה לכוח משטרתי, למקום מגיעה ניידת של משטרת ישראל, מצופה מלובשי המדים לבצע את עבודתם במצוינות וביעילות.
בית המשפט אף מתח ביקורת על השוטר כאשר קבע כי האחרון הותיר בעיניו רושם כבש של קלות דעת ואוזלת יד. נקבע כי שרשרת המחדלים של פעילות השוטר באירוע הביאה לכך שלא היה ניתן למנוע את התוצאה המצערת.