גזר דין למחבל שהורשע במעורבות בפיגוע התאבדות במחסום ארז
דרגו את המאמר |
|

אפילו אוכלוסיית המחבלים הנתעבת ביותר, זוכה לניהול הליך משפטי על פי סדר הדין הפלילי. במידה והנאשם כופר באישומים, יש צורך לבצע ניהול הליך של הוכחות. במידה ומוכחת אשמתו של המחבל, מתנהלים גם הטיעונים לעונש לשם גזירת דינו. לשם ההמחשה, נביא להלן את גזר דינו של המחבל שהיה אחד האחראים לביצוע פיגוע ההתאבדות שנעשה במחסום ארז בשנת 2003. יש לציין כי העבירות שיוצגו להלן לא מכילות את המכלול הרחב של העבירות אותן ביצע, אלא את העיקריות שבהן.
הנאשם הורשע במגוון רחב של עבירות רצח, ניסיונות רצח, חברות בארגון טרור ועוד. תחילת פעילותו של הנאשם החלה כאשר בשנת 2002 פנה לפעיל ארגון הג'יהאד האסלאמי וביקש להצטרף לארגון. הנאשם הצטרף לאחר זמן קצר לארגון ובכך עבר עבירה של חברות בארגון טרור. באותה השנה, הנאשם איתר אדם על מנת שזה יבצע פיגוע התאבדות עבור הארגון. למרות שפיגוע זה לא יצא אל הפועל, עבר הנאשם על עבירה של קשירת קשר לביצוע פשע בביצוע מעשה זה.
במהלך שנת 2003, פעילים מהארגון שכנעו את הנאשם לבצע פיגוע באזור בית חנון. התכנון שלהם היה שהנאשם יתחבא בסוללה בה נהג להחנות טנק של צה"ל, וכאשר יגיע הטנק יצא הנאשם וירה על החיילים. לבסוף הנאשם לא ביצע את הפיגוע אבל במעשיו עבר על עבירה נוספת של קשירת קשר לביצוע פשע.
באישום נוסף, והמשמעותי מכולם, הנאשם פנה אל ראמי אלביק וביקש ממנו לבצע פיגוע התאבדות. לאחר ביצוע התארגנויות דאג להביא לאלביק 8 רימונים, 5 מחסניות ו-150 כדורים. הנאשם ביצע תצפיות על אזור התעשייה ארז וצילם את האזור. במהלך חודש יוני שנת 2003, הנאשם הביא את אלביק לפעיל ג'יהאד אסלאמי אחר שהסיע אותו ושני פעילים נוספים למחסום ארז. המחבלים ביצעו פיגוע במהלכו נהרגו ארבעה חיילים ונפצעו ארבעה נוספים. גם לאחר ביצוע הפיגוע, הנאשם המשיך בפעילות חבלנית אשר כללה הנחת מטענים ופיצוצם על טנקים וסיורים של חיילי צה"ל. הנאשם הודה במרבית האישומים וכעת הגיע השלב לגזור את דינו.
הטיעונים לעונש
המאשימה טענה כי צריך לגזור על הנאשם ארבעה מאסרי עולם מצטברים בגין ארבעת מעשי הרצח בהם הורשע הנאשם. כמו כן, נטען כי יש לגזור עליו שנות מאסר ארוכות נוספות בגין ניסיונות רצח ושידול לניסיונות רצח, עבירות שעל כל אחת מהן יש עונש של 20 שנות מאסר.
המאשימה הוסיפה כי הנאשם פעל במשך ארבע שנים בפעילות טרור במסגרת שני ארגונים קיצוניים, הג'יהאד האסלאמי והחמאס. הוא לא חדל מלנסות ולפגוע באזרחים ישראליים וחיילי צה"ל עד למעצרו. הנאשם לא היה בורג קטן במערכת אלא היה לו חלק משמעותי ביותר, בעיקר בפיגוע ההתאבדות במחסום ארז בו נהרגו ארבעת החיילים. החיילים הותירו אחריהם הורים שכולים, אחים ואחיות, נשים וילדים. הנאשם היווה חוליה מרכזית בביצוע הפיגוע ולכן העונש הראוי הינו מאסר עולם ביחס לכל אחד מהחיילים שנהרגו.
בא כוח הנאשם טען כי חלקו של הנאשם בפיגוע במחסום ארז היה שולי ועל כן אין להחמיר עימו על ידי גזירת 4 מאסרי העולם בצורה מצטברת. לטענתו, הפיגוע בוצע על ידי שלושה מחבלים מתאבדים כאשר הנאשם גייס רק אחד מהם. לכן, אחריותו של הנאשם לפיגוע נמצאת ברף הנמוך של הענישה הראויה. הנאשם הביע את דבריו האחרונים בפני בית המשפט בטרם זה גזר את עונשו. הוא לא הביע חרטה ואף התהדר במעשיו. אמר כי לא חושש מכל עונש שיוטל עליו והוא גאה במעשיו.
גזר דינו של בית המשפט
בית המשפט ציין כי העבירות בהן הנאשם הורשע היו חמורות ורבות. הודגש כי היו אלה עבירות הפוגעות בביטחון המדינה וכל מטרתן לגרום להרג ופציעה של חיילים ואזרחים. "כל הרשעה בגינה הורשע הנאשם צריכה לעמוד בפני עצמה, שכן כאשר מאבדים נפש אחת, כאילו מאבדים עולם ומלואו", נכתב בגזר הדין, "לדוגמא, על רוצח המונים יש להטיל מאסר עולם בגין רציחתו של כל אדם בנפרד".
במקרה זה, הנאשם העמיד עצמו מרצון ובלב חפץ לפגוע בביטחון המדינה. הוא הגה רעיונות, גייס מחבלים וידע כי נוטל חלק בלתי מבוטל בשרשרת המוות של הטרור. לכן ראוי, בית המשפט קבע כי היה ראוי לגזור עליו את העונש החמור של מאסר עולם בגין כל רצח שהוא היה אחראי לביצועו. נוסף על כך, נגזר על הנאשם 40 שנות מאסר בפועל ובמצטבר למאסרי העולם, בגין יתר העבירות בהן הורשע.