ערעור המאשימה על קולת העונש
דרגו את המאמר |
|
פסק דין , שניתן ע"י הרכב ביהמ"ש המחוזי בחיפה, בערעור המאשימה על קולת העונש, שנגזר על הנאשם נפתלי כהן, יליד 1943 מחדרה, שהורשע ביחד עם החברה שבניהולו ואשר הינו בעל מניותיה בעבירות המיסים הבאות: השמטת הכנסה מתוך דוח ; מסירת תרשומות כוזבות בדו"ח; ניהול פנקסי חשבונות ורשומות כוזבים ; שימוש במרמה עורמה ותחבולה ; ניכוי מס תשומות בלי שיש לגביו מסמך במטרה להתחמק או להשתמט מתשלום מס ; מסירת דוחות הכוללים ידיעות כוזבות במטרה להתחמק או להשתמט מתשלום מס . בסה"כ הושמטו מדוחות החברה הנאשמת הכנסות בסכום של כ- 19,137,550 ₪.
הרכב ביהמ"ש המחוזי בראשות האב"ד השופטת רון שפירא והשופטים עודד גרשון ו צילה קינן קבלו את הערעור, החמירו משמעותית בעונשו של הנאשם שהורשע וגזרו את דינו לעונש של 48 חודשי מאסר, מהם 30 חודשי מאסר לריצוי בפועל והיתרה על תנאי. התנאי הוא שהמשיב לא יעבור בתוך שלוש שנים העבירות בהן הורשע וכן עבירות של זיוף או מרמה וכן קנס כספי בסך 400,000 ₪ או 12 חודשי מאסר תמורתו.
בבימ"ש השלום נגזר דינו : לעונש של שישה (6) חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, 12 חודשי מאסר מותנה לשלוש שנים על העבירות בהן הורשע וכן עבירות של זיוף ומרמה וקנס בסכום של 200,000 ₪ או שישה חודשי מאסר תמורתם. בנוסף נגזר על החברה, הנאשמת, קנס כספי בסכום של 100,000 ₪. ערעור המאשימה מופנה, כאמור, כנגד קולת העונש שנגזר על המשיב. לא הוגש ערעור על גזר דינה של החברה הנאשמת.
השופט רון שפירא ציין בפסה"ד שבערעור כי בית משפט השלום הקל בצורה חריגה בעונשו של הנאשם וכי לא ערך את האיזון הנכון בין נסיבותיו וחומרת העבירות שביצע והקל עימו בדין במידה שאינה עומדת באמות המידה שפסק בית המשפט העליון. הנאשם הורשע בשורה של עבירות מס חמורות שהעונש המרבי בגינם הוא 70 שנות מאסר וקנס כספי בסכום של 20,000,000 ₪. עונש מרבי הקבוע בחוק צריך להנחות את בית המשפט הגוזר את הדין בהיותו משקף את כוונת החקיקה ומטרתה.
עוד ציין השופט כי נראה כי בעבירת המס ראוי לקרוא לילד בשמו. עבירות מס הן גניבה מקופת המדינה, פשוטו כמשמעו. אלה שלהבדיל מכייס הרחוב, חוטף הארנקים או גונב הרכב, הנמנים לעיתים על הרובד העני של החברה, מדובר בעבירות המבוצעות בדרך מתוחכמת ע"י בעלי יכולת וממון או בעלי שליטה בתאגידים או בנכסים, הכל במטרה לגנוב כספים מקופת הציבור. עובדות אלו צריכות להיאמר במפורש ולהיזקף לחובת עברייני המס.
השופט שפירא הבהיר כי העובדה שנאשם פעל (לטענתו) כ-"איש קש" אינה יכולה להיזקף לזכותו. אדם המסכים להעמיד עצמו ככסות וכהסוואה לעבירות מס המבוצעות ע"י אחר או עבור אחר אינו יכול לטעון כי עובדה זו צריכה להחשב לזכותו. מי שפועל, בין אם בעצמו ובין עם עבור אחר, כדי לאפשר גניבת כספים מהקופה הציבורית צריך להיענש בחומרה.
במקרה זה קבע השופט שפירא כי אין לתת משקל מכריע לנסיבותיו האישיות של הנאשם, להיותו אדם מבוגר הסובל ממחלות שונות, שכן כל אלו לא מנעו את ביצוע העבירות ואין בהן כדי להוות נימוק של ממש להקלה בעונש.
השופטים עודד גרשון ו צילה קינן הצטרפו לקביעותיו וכאמור הוחמר משמעותית עונשו של הנאשם.
ע.פ.3099/08 ניתן 17.4.08