ביטול או מחיקת רישום פלילי
דרגו את המאמר |
|

איך לבטל או למחוק רישום פלילי? סגירת תיק פלילי
בקשות למחיקת רישום פלילי.
נושא הרישום הפלילי הוא אחד הנושאים ה"חמים" ביותר בעולם המשפט בשנים האחרונות - אם נבחן זאת מנקודת המוצא של האזרח הפשוט.
הבעיות החלו בשנת 1995 שאז אישר בג"צ ( פישלר 7256/95) לעותר לא להסתפק בזכות העיון במרשם הפלילי בתחנת המשטרה,אלא לקבל את הרישום בכתב. הרישום שהונפק במשטרה כלל גם הרשעות וגם רישומים של תיקי אי הרשעה, מב"דים ותיקים סגורים (למעט אין אשמה).
ההלכה של בית המשפט העליון הביאה בפועל למצב בו מחפשי עבודה נאלצים לוותר על חיסיון המרשם הפלילי ותקנות השבים בכדי לעמוד בתנאי הסף של קבלה לעבודה, בחלק עצום משוק העבודה.
המצב כיום
כיום, ניזוקים למעשה לא רק עבריינים מורשעים שהורשעו בעבירות חמורות כנגד הציבור, אלא גם אותו אזרח שנחשד בעבירה פלילית, לא פעם עבירה חסרת משמעות וחסרת פליליות. בפועל תיק אשר נסגר לאחר חקירה או אפילו עוד לפני החקירה, ימשיך להיות רשום על שמו של הנחקר/חשוד במחשב המשטרתי.
לא מדובר בבעיה קלה של אדם בודד. לאור העובדה שכל שנה מפתחים תיקים פליליים חמורים רבים שלא מגיעים לכדי כתב אישום ראוי ונכון בנסיבות הנכונות לפעול על מנת למחוק את הרישומים שאם לא כן לא פעם הם מלווים את חייו של ה"חשוד" כמעט לנצח. בפועל חלק גדול מהלקוחות, בתחום זה, מתייאשים לנוכח הקשיים בביטול הרישום. מה שקורה בפועל למעשה זה המשך הרישום והמשך הפגיעה מהרישום.
לאור זאת לדעת המשרד חשוב לטפל בנושא הרישום בהקדם ולא שחייבים למחוק את הרישום לפני ראיון עבודה ולנטוש את הטיפול מיד לאחר הקבלה לעבודה. הטיפול בתיק שכזה יכול להימשך מספר חודשים והוא מורכב, הסבר בסיסי על הנושא:
תיקים יכולים להיסגר משלל הסיבות:
-
אין אשמה - לא נותר רישום.
-
אין ראיות.
-
אין עיניין לציבור.
קיימות מספר דרכי מחיקה לרישומים פליליים במקרים והמחיקה חשובה במיוחד למי שיאלץ בנסיבות אילו ו/או אחרות להציג את רישומו הפלילי בפני אחרים (בעיקר מעסיקים/מקומות עבודה/מקומות בטחוניים או בעלי "גישה" בטחונית).
אחת הדרכים למחיקת רישומים פליליים היא:
בקשה לשינוי עילות סגירת תיקים פליליים:
במדינה נפתחים כל שנה מאות אלפי תיקים פליליים וחלקם הגדול נסגר בעילות של :
-
אין ראיות מספיקות.
-
אין עניין לציבור
נסיבות אילו משאירות את הרישום המשפטתי "פעיל" למעשה לנצח, בארץ נהוג שמעסיקים רבים מבקשים מהמועמד לעבודה (בניגוד לחוק) "גיליון רישום עבר פלילי" זהו מסמך שהוא לא תעודת יושר, אולם מכונה כך על ידי מרבית הציבור.
בגיליון זה נשארים התיקים שנסגרו ועילות הסגירה. לכן חשוב במיוחד להגיש בקשות לשינוי עילות הסגירה של התיק הפלילי ל:"חוסר אשמה" מקום בו אין אשמה פלילית. העילה של חוסר אשמה מבטלת את הרישום הפלילי במחשב המשטרה (לפחות הגלוי).
המשרד מגיש בתדיר בקשות הסוגרות תיקים פליליים בעילה של חוסר אשמה במהלך החקירה וכן מגיש בקשות לשינוי עילות הסגירה בתיקים פליליים על מנת שתשונה עילה הסגירה של תיק שכבר נסגר.
במקרה והורשעת - איך למחוק את הרישום הפלילי ?
סיום ההליך בתיק הפלילי אינו ממצה את כל האפשרויות המשפטיות. ניתן כידוע לערער (על ערכאה ראשונה), או אפילו להגיש בקשת רשות ערעור על ערכאה שניה (ערעור), אולם, קיימת דרך נוספת חוץ משפטית להמשך טיפול בתיק פלילי והיא הגשת בקשה לחנינה.
חנינה לא פעם מוגשת לא על העונש שכבר הסתיים, אלא על השלכותיו כמו על מחיקת הרישום הפלילי ו/או קיצור תקופת ההתיישנות של העבירה כמו גם על גודל קנסות וכמובן עונשי מאסר.
לשכת הנשיא יכולה להיות "יצירתית" הרבה יותר מאשר השופט ולהמיר/לשנות/לבטל את העונש ולהתאימו למציאות הנחשפת בבקשה. לדוגמא מאסר על תנאי חייב הפעלה, יכול להיות מבוטל ע"י לשכת הנשיא (מה שבית המשפט לא יכול לעשות כלל).
שיקולים משפטיים כמו שיקולים שהיו אל מול עיני בית המשפט, אינם מעניינה של לשכת הנשיא.
שיקולי הזמן ושיקולים שנוצרו במהלכו הם שיקולים מהותיים ביותר בבקשות מסוג זה. לשכת הנשיא שוקלת שיקולים שונים מהשיקולים במסגרת התיק הפלילי, שיקולים נרחבים הרבה יותר היוצאים אל המציאות הכללית ולא רק המצב המשפטי.
חשוב ונכון על כן לתמוך בקשות לחנינה במסמכים מתאימים ולצרף חוות דעת המסבירה את מלוא השיקולים שעומדים בבסיס הבקשה. במקרים שמדובר בעונש מאסר קצר קיים מסלול מהיר, למרות זאת ראוי לקבל "עיכוב ביצוע" לריצוי העונש. שיקולי הגשת חנינה ראוי שיהיו שיקולים שלא היו מול בית המשפט עצמו ולכן ראוי לא פעם לתכנן את הטיעונים לעונש לפי שיקולי החנינה גם כן.
חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א – 1981, מסדיר את ניהולו של מאגר המידע הפלילי.
שאלות בתחום הרישום הפלילי והחנינות:
-
האם לאחר התישנות התיק הפלילי - התיק ימחק מהרישומים?
לא. לאחר תקופת ההתיישנות קיימת תקופת "מחיקה" בסיומה נרשם ליד התיק "מחוק" והתיק ממשיך להיות רשום כאמור ובצדו "מחוק" בסוגריים.
-
התיק הפלילי כלל לא הוגש נגדי אלא נסגר מ"חוסר עיניין לציבור" - מתי הרישום ימחק?
השאלה אם יכול מה שלמעשה לא קיים להימחק - אם לא להיות ציניים - אין מחיקה.
-
לפני 20 שנה פתחו לי תיק על "אונס" התיק נסגר תוך 20 דקות נודע לי שהתיק רשום, האם נכון הדבר ?
רוב הסיכויים שאם התיק לא נסגר מחוסר אשמה פלילית התיק עדיין סגור. לאור זאת חשוב ביותר להגיש בקשה מתאימה לסגירת התיק בעילה הנכונה לאחר בחינת הראיות שבתיק. לעיתים ראוי להניח לתיק ולא להגיש בקשות לשינוי עילת הסגירה - ייעוץ עם עורך דין נחוץ בשאלה משפטית זאת.
-
אישתי הגישה כנגדי תלונה על תקיפה במשטרה - בעימות שנערך במשטרה אישתי הודתה ששיקרה - התיק נסגר בשל "אין ראיות להעמדתך לדין" האם אפשר לשנות את עילת הסגירה.
אפשר. תיק יסגר מחוסר אשמה רק אם אין יסוד סביר לקיומו של חשד. יש להניח שהמשטרה לא תסגור את התיק מחוסר אשמה באם התלונה בהירה ומפורטת.
-
נשפטתי לפני כ 14 שנים (הייתי בן 16) הרישום ממשיך להיות רשום - לא נפתחו כנגדי תיקים פליליים מאז.
מדובר בטעות העבירה התישנה וגם נמחקה - בנוער דווקא מקפידים יותר על הסדרת הרישום כדין.
-
התיק הפלילי נסגר כנגדי בשל "העדר ראיות" - ברור לי שאין בכלל ראיות נגדי - מה לעשות ?
צריך לבחון את האפשרות להגשת בקשה לשינוי עילת הסגירה - השאלה האם להגיש בקשה או לא היא לא פעם מורכבת יותר מאשר נראה ללא בחינה של האירועים.
-
נחקרתי על עבירת מין (מעשה מגונה) התיק עדיין לא נסגר (החקירה לפני כשנה) הרישום מפריע לי מה לעשות ?
שאלה יפה, חייבים לבחון את הנסיבות - לא בטוח שכדאי לעורר סיכונים באמצעות הגשת בקשה. בנסיבות המצויינות יש לבחון את מלוא הנסיבות עם גורם מקצועי לפני שמחליטים על קו פעולה.