מעצר בית: תנאים הגבלות וזכויות במעצר בית מלא וחלקי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 3.5 מתוך 5 |
מעצר בית מהווה חלופה למעצר מאחורי סורג ובריח, והוא פוגע ברמה פחותה יותר בחירותו ובכבודו של העצור. אדם שנמצא במעצר בית מוגבל בתנועותיו למקום מגוריו, ואסור לו לנוע לכל מקום אחר. העצור נמצא תחת פיקוח של אדם קרוב, אשר נמצא אחראי לביצוע משימה זו.
מטרות מעצר בית הן לאפשר למשטרה לחקור את הנאשם, למנוע שיבוש הליכי משפט כמו: השפעה על עדים, העלמת ראיות, התחמקות מהתייצבות להמשך ההליך הפלילי או בריחה מהארץ. מעצר בית אינו חלק משלב הענישה. על כן אם הנאשם יורשע, לא יקוזזו ימי מעצר בית מהעונש כפי שנהוג במעצר בפועל במתקני כליאה.
מעצר בית לפני ואחרי הגשת כתב אישום
מעצר בית יכול להתקיים לפני הגשת כתב אישום וגם לאחריו. המשטרה מוגבלת להורות על מעצר בית של עד חמישה ימים ולאחר מכן יחליט בית המשפט מהי מידת המסוכנות של החשוד, והאם להורות על שחרורו או להאריך את תקופת מעצרו. בית המשפט יכול להאריך את מעצרו של החשוד למשך 15 ימים בכל פעם, ועד 30 ימים, כאשר מדובר בעבירות מסוג עוון או פשע, שהעונש הצפוי הוא מעל שלושה חודשי מאסר, בטרם הוגש כתב אישום. לאחר הגשת כתב אישום המדינה יכולה לבקש מבית המשפט להורות על מעצר עד תום ההליכים.
הפרת תנאי מעצר הבית
בית המשפט רואה בחומרה כל הפרה של תנאי מעצר הבית ורואה בכך עילה למעצר של ממש. הפרת מעצר בית מהווה עבירה פלילית, ומחייבת מעצר מידי של החשוד או נאשם. כמו כן הפרת התנאים יכולה להוביל לחילוט כספי ערבות, להקשחת תנאי המעצר, או למעצר בפועל באחד ממתקני הכליאה.
מעצר בית מלא או חלקי
בית המשפט יכול להורות על מעצר בית מלא או חלקי בביתו של העצור, בבית של חברים או משפחה, או בכל מקום ראוי אחר שבו תנאי המגורים הולמים, והוא יוכל לשהות תחת פיקוח של מפקחים שנמצאו אחראים לכך. במעצר בית מלא העצור חייב להיות תחת פיקוח במשך 24 שעות ביממה, ובמעצר בית חלקי הוא חייב להיות תחת פיקוח בשעות הלילה, או בהתאם להנחיות אחרות של בית המשפט.
מעצר בית חלקי כולל יציאה מהבית להתאווררות במשך שעתיים קבועות ביום, לצורך טיפולים רפואיים, תפילה בבית כנסת והתייצבות בתחת משטרה. במקרים מסוימים במסגרת מעצר בית חלקי, ניתן לצאת לעבודה ובסיומה לחזור מידית לבית. המפקחים יכולים להיות מכרים של הנאשם, המצויים בסביבתו הקרובה, כמו הורי הנאשם, קרובי משפחתו, חברים וכדומה. על המפקחים מוטלת האחריות להשגיח על העצור ולהודיע למשטרה על כל הפרה של תנאי מעצר הבית או ההגבלות שהוטלו עליו.
הגבלות ואיסורים בעת מעצר הבית
על העצור יכולות להיות מוטלות הגבלות שונות שנקבעו על ידי בית המשפט, כמו איסור לקיים שיחות טלפון, איסור להשתמש באינטרנט, הגבלות על אירוח מבקרים ועוד. במעצר חלקי, לעומת מעצר מלא, העצור יכול לצאת אל מרפסת ביתו או לשבת בגינה, כל עוד אין הדבר כרוך בהפרת ההגבלות החלות עליו.
בית המשפט יכול להורות על הפקדת דרכון או צו עיכוב יציאה מהארץ, כדי להצר את צעדי החשוד או הנאשם, ואף לאסור עליו להשתמש בכל אמצעי התקשורת המאפשרים קשר עם הסביבה החיצונית. במקרים מסוימים יוחלט על אזיק אלקטרוני, המוצמד לרגלו של העצור, ובמקרה שהוא יצא מתחום המוגדר למעצר, ויפר את תנאי המעצר, יתקבל דיווח במוקדי גורמי האכיפה.