עבירות רכוש
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מהן עבירות רכוש? מהי גניבה? מהו שוד? מהי פריצה? מהי החזקת רכוש החשוד כגנוב? איך מתמודדים עם עבירות רכוש?
עבירות רכוש הינן עבירות אשר נעשות תוך כדי מטרה לפגוע ברכושו של אדם או לשלול מאדם את זכויותיו ברכוש. לא אחת, עבירות רכוש משולבות ביחד עם עבירות אלימות. לדוגמא, שוד הינו שילוב בין גניבה ואלימות. המשפט הפלילי מגדיר שורה של עבירות רכוש אשר מהוות מעשים שניתן להעמיד בגינם אדם לדין. חומרתן של עבירות הרכוש תלויה בנסיבות המקרה, בהיקף הרכוש, באופי ביצוע העבירה (למשל, האם תוך כדי אלימות), בקורבן ועוד. עבירות הרכוש הנפוצות בישראל הינן פריצה, גניבה, אחזקת רכוש גנוב וגרימת נזק לרכוש.
בתי המשפט הביעו לא אחת "שאת נפש של ממש" בגין עבירות רכוש. דוגמא לכך ניתן לראות בדבריו של סגן נשיא בית המשפט השלום בפתח תקווה, השופט אהרון גולדס, בפסק דין שניתן על ידו לאחרונה. בפסק הדין הודגש כי עבירות רכוש הינן מכת מדינה אשר שומה על מערכת המשפט לפעל להדברתן ככל שהדבר תלויה בה וביכולתה. השופט גולדס הוסיף כי המגמה הרווחת בבתי המשפט במקרים כגון דא הינה "אפס סובלנות". דהיינו, יש לגזור עונשים חמורים במיוחד על עברייני רכוש, וזאת לא רק בכדי ללמד את הנאשמים המורשעים לקח, אלא על מנת להעביר מסר ציבורי לעבריינים פוטנציאליים. ואכן, פעמים רבות, עבירות רכוש גורמות להטלת מאסר בפועל על הנאשם.
פריצה - פריצה הינה עבירה במהלכה אדם פורץ למתחם שאיננו שלו (מבנה, מפעל, מכונית וכדומה) וזאת לשם ביצוע פשע. על פי רוב, פריצה הינה שלב ראשון לפני גניבה. לא אחת, פריצה נעשית כאשר המתחם המדובר ריק מכל אדם. במידה וישנם אנשים במקום, ייתכן בהחלט כי הפריצה תגלגל לכדי שוד (וזאת נוכח החשש מפני פגיעה מהנמצאים במקום). עבירת הפריצה מוגדרת בחוק העונשין הישראלי בסעיפים 405-410.
גניבה - גניבה הינה אחת העבירות הבולטות ביותר מבחינת עבירות הרכוש בחוק העונשין. מדובר במעשה של לקיחת נכס כלשהו מאדם ללא רשות ובחשאי. סעיף 383 לחוק העונשין קובע כי גניבה הינה עבירה המקפלת בתוכה כוונה. דהיינו, היא כוללת את היסוד הנפשי אשר מאחוריו טמון רצונו של האדם ליטול או לשאת דבר מה בעל ערך ללא הסכמת הבעלים, וזאת במטרה לגנוב אותו. כמו כן, הגניבה צריכה לבטא את רצונו של הגנב ליטול את הנכס "שלילת קבע".
ייצוג משפטי
עבירות רכוש הינן עבירות חמורות אשר חשוב להבין כי המתחם המשפטי בעניין זה הוא רחב ומגוון. לא אחת, עורכי דין פליליים המייצגים נאשמים בעבירות רכוש יכולים להטות את כתב האישום לכיוון העבירות הקלות יותר. אי לכך, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין העוסק בתחום.
הענישה בגין עבירות רכוש עלולה להיות קשה וחד משמעית. זאת נוכח מדיניות בתי המשפט שמטרתה להוקיע עבירות כגון דא. כמו כן, ישנם לעיתים מקרים אשר עלולים אף "לסבך" את המקרה. לדוגמא, גניבה מקשיש, גניבה ממעביד, שוד אלים, שוד בחבורה, גניבת רכבים סדרתית וכדומה. בתי המשפט, בבואם לבחון את עבירת הרכוש, צריכים בשלב הראשון להרשיע את הנאשם.
כעת, הנאשם יכול להציג טענות אשר יהיה בהן כדי להביא לזיכויו ו/או להפחית ממידת החומרה הטמונה בכתב האישום. לאחר מכן, ובמידה והנאשם הורשע, עורך הדין יכול לסייע לו מבחינת המתקת גזר הדין נוכח נסיבות ספציפיות התלויות במקרה. לעיתים, עורך הדין יוכל להגיע עם הפרקליטות להסדר טיעון שיטיב עם הנאשם ויסיים את ההליכים בצורה הטובה ביותר מבחינתו.