עבירות אלימות
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מהן עבירות אלימות? כיצד מתמודדים עם עבירות אלימות? מה ההבדל בין עבירות אלימות קלות לעבירות אלימות בתוך המשפחה?
השופט שאהר אטרש, מבית המשפט המחוזי בנצרת, התייחס לאחרונה לחומרה הרבה המקופלת בעבירות אלימות. השופט אטרש ציין כי עבירות אלימות הינן עבירות אשר דורשות מבית המשפט להגיב בענישה "אפקטיבית וחמורה". למעשה, הלכה פסוקה היא כי רק ענישה חמורה כנגד עבירות אלימות תוכל להעביר את המסר הראוי והוא כי הדעת איננה סובלת פגיעה בביטחון הציבור.
בית המשפט העליון הגדיר עבירות אלימות כעבירות חמורות ביותר, בין השאר בשל העובדה שנראה כי הן הפכו בשנים האחרונות למכת מדינה של ממש. היות והתופעה נפוצה במחוזותינו, בתי המשפט נוקטים כנגד נאשמים בעבירות אלימות במדיניות של "אפס סובלנות". פעמים רבות, נגזרים על האחרונים גזרי דין קשים ביותר הכוללים לא אחת מאסר מאחורי סורג ובריח.
סוגים שונים של עבירות אלימות
עם זאת, ובדומה לכל הסוגיות הקשורות במשפט הפלילי, עבירות אלימות הינן רבות ומגוונות. כמו כן, הן נמדדות בהתאם לנסיבות המקרה ולדרגת החומרה שישבה בבסיסן. משמע, אין דין עבירת אלימות קלה במסגרת סכסוך שכנים, כדין עבירת אלימות חמורה שגרמה לפגיעה קשה בגוף או בנפש. ואכן, ניתן לומר כי עבירות אלימות נעות על סקאלה ברורה המבקשת להתאים את הכרעת הדין וגזר הדין למקרה הספציפי ולעבירה המיוחסת לנאשם.
סקאלה זו מאפשרת גם מרחב תמרון משפטי מסוים לעורכי הדין הפליליים. פעמים רבות, עורכי הדין מצליחים להמיר את עבירת האלימות המיוחסת למרשם בכתב האישום לעבירה קלה יותר, וזאת על בסיס הוראות החוק, ההלכה הפסוקה והסדרי טיעון. כמו כן, ישנן גם טענות הגנה שניתן להעלות במסגרת הליך פלילי זה. למשל, טענת הגנה עצמית.
היבטים שונים הנוגעים לעבירת אלימות (אלימות במשפחה, אלימות נגד קשישי וכו')
ישנם היבטים רבים הקשורים בעבירות אלימות. לדוגמא, עבירות אלימות במשפחה נחשבות חמורות יותר מעבירות אלימות "רגילות", וזאת נוכח מערכת היחסים המיוחדת שבין הצדדים. הרציונאל העומד מאחורי תפיסה זו הוא כי אלימות מצידו של הבעל כלפי אשתו, צריכה להיענות בענישה מחמירה נוכח הישנות מקרים אלה בחברה הישראלית.
כמו כן, אלימות כנגד קטינים או קשישים (דהיינו, כנגד חסרי ישע), נחשבת אף היא כעבירת אלימות במדרג החמור של העניין. לעומת זאת, אלימות במסגרת קטטה הדדית, כאשר כלל לא ברור מי היה הצד אשר פתח במהומה, יכולה בהחלט להסתיים ב"כתב אישום חלבי" ואולי אף בזיכוי מוחלט. לעיתים, טענות כגון הגנה עצמית תוכלנה לשמשנה כמגן עבור הנאשם.
חומרתן של עבירות האלימות מושפעת גם מהמניע העומד מאחוריהן. למשל, עבירת אלימות יכולה להיות על רקע גזעני, ואז בתי המשפט נוקטים כלפיה ביד קשה ומביעים שאת נפש מהמעשים. כמו כן, אלימות אשר גורמת לנזקי גוף קשים (ולעיתים אף למוות) תגרור אף היא לגזרי דין חמורים. פעמים רבות, הדיון המשפטי בסוגיית האלימות עוסק בנזקים אשר נגרמו למתלונן כתוצאה מהמעשים. לא אחת, הנאשם מצליח אף לטפול אשמה על המתלונן (לדוגמא, לטעון כי העבירה בוצעה כתוצאה מקנטור מצד המתלונן).
ניתן אפוא לסכם ולומר כי במידה ואתם עומדים בפני כתב אישום המייחס לכם עבירת אלימות, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מטעמכם. עורך הדין יוכל לעמוד על פרטי האירוע, לנתח את המקרה, ולמצוא את הנתיב המשפטי הנכון בו תוכלו ללכת. חשוב לזכור, גם עבירות אלימות הנראות לכאורה "קלות וחסרות חשיבות" עלולות להתגלגל לכדי כתב אישום פלילי חמור. מיותר לציין כי כתב אישום זה טומן בחובו השלכות הרות גורל על עתידו של הנאשם. אי לכך, אין להקל בכך ראש.