ההליך הפלילי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מהו הליך פלילי? מהם השלבים בהליך פלילי? הוגש כנגדם כתב אישום? זומנתם לחקירה במשטרה? מעוניינים להגיש ערעור פלילי?
סדר הדין הפלילי, בדומה לסדר הדין האזרחי, הינו תחום דיוני. עם זאת, בניגוד לסדר הדין האזרחי, בו מרבית הנורמות קבועות במסגרת חקיקת משנה, בסדר הדין הפלילי הנורמות העיקריות מוצאות ביטוי בחקיקה הראשית. לדוגמא, גם סוגיות אשר נחשבות לכאורה לטכניות בלבד מעוגנות בסדר הדין הפלילי בחקיקה הראשית. הדבר נובע מכך שההליך הפלילי פוגע בזכויותיו הבסיסיות ביותר של האדם (לדוגמא, הזכות לחירות), ועל כן נקבע כי מקום להסדיר את הסוגיות הטכניות הרלבנטיות כבר בחקיקה הראשית.
הליך פלילי מתחלק לארבעה שלבים עיקריים - החקירה, ההעמדה לדין, המשפט וההליכים הפוסט משפטיים. שלב החקירה, בניגוד לשלושת השלבים האחרים, מתקיים טרם הגשת כתב אישום כנגד החשוד.
חוק סדר הדין הפלילי הינו החוק המרכזי בתחום הדיון הפלילי. חוק זה קובע למעשה את ארבעת השלבים הקשורים בהליך הפלילי. ישנם חוקים נוספים הנוגעים להליך הפלילי כגון פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש), חוק המעצרים, חוק החיפושים, חוק בתי המשפט, חוק הסנגוריה הציבורית, פקודת הפרוצדורה הכללית ועוד. כמו כן, מיותר לציין כי גם חוק העונשין נוגע במהותו ובליבו של ההליך הפלילי.
שלב החקירה
חקירה משטרתית נפתחת כנגד אדם כאשר נודע למשטרה על דבר קיומה של עבירה. ידיעה זו יכולה להגיע למשטרה באופן ישיר או באמצעות תלונה. לאחר הגעת הידיעה, המשטרה מחויבת לפתוח בחקירה. עם זאת, במידה ולא מדובר בעבירה מסוג פשע (אלא עוון או חטא), קצין משטרה רשאי להורות שלא לחקור את הסוגיה . למשל, מחמת חוסר עניין לציבור או בשל העובדה שישנה רשות אחרת אשר מוסמכת לבצע את החקירה (לדוגמא, הרשות לניירות ערך). חשוב להדגיש כי המתלונן יכול לערער על החלטה שלא לפתוח בחקירה.
מטרתה של החקירה המשטרתית הינה לברר את העובדות ולבחון האם אכן בוצעה עבירה, ואם כן - על ידי מי. כמו כן, זהו השלב בו המשטרה אוספת את הראיות המגבשות את התיק. המשטרה מבצעת את חקירתה על בסיס תשאולים, בדיקות מעבדה, זיהוי פלילי, הקלטות, תצפיות, מעקבים ועוד. במידה והמשטרה חוקרת חשוד אשר היא סבורה שהוא קשור לביצוע העבירה, עליה להודיע לו שהוא נחקר תחת אזהרה. דהיינו, חשודים נחקרים תחת אזהרה, ועדים נחקרים ללא אזהרה.
המשטרה מחזיקה גם בסמכות להורות על מעצר החשוד בשלב החקירה ואף לאחר מכן. מעצר יכול להיות קצר ביותר ולהימשך מספר שעות ספורות בלבד. עם זאת, לעיתים מעצר נמשך ימים רבים ואף יכול להיות עד תום ההליכים. מעצרים במסגרת הליך פלילי יכולים להיות מעצרים מלאים בבית המעצר או מעצרי בית תחת פיקוח והגבלות.
שלב ההעמדה לדין
עם תום החקירה, המשטרה מעבירה את החומר הרלבנטי לתביעה, וזאת על מנת שהפרקליטות תשקול האם להגיש כנגד הנאשם כתב אישום. התביעה המשטרתית מנהלת את מרבית התיקים הפליליים בישראל, וכ-20% מהתיקים מנוהלים על ידי פרקליטות המדינה. כעת, התביעה צריכה להחליט האם להגיש את כתב האישום, אם לאו. במידה ומוחלט שלא להגיש כתב אישום, התביעה צריכה לקבוע מהי העילה לסגירת התיק. עילות אלה יכולות להיות בעלות משמעות מבחינת הרישום הפלילי העתידי. העילות הן חוסר אשמה, חוסר ראיות וחוסר עניין לציבור.
במידה והוחלט להגיש כתב אישום כנגד החשוד, הסטאטוס שלו משתנה מחשוד לנאשם. כמו כן, הוא זכאי כעת לעיין בחומר החקירה (זאת במידה ולא מדובר בעבירה מסוג חטא). כעת, מדובר גם בשלב בו המשטרה יכולה להגיש בקשה למעצר עד תום ההליכים.
שלב המשפט
הצדדים להליך פלילי הינם המדינה מצד אחד (המכונה המאשימה), והנאשם מהצד השני. הנאשם חייב להיות נוכח במהלך המשפט, וזאת זולת מקרים מסוימים בהם החוק קובע שניתן לנהל את המשפט בהעדרו. כעת מתחיל המשפט. המשפט הפלילי הינו הליך מורכב הכולל שלבים רבים וטענות שונות ומגוונות. שלב המשפט יכול להסתיים בהרשעה או בזיכוי.
לעיתים, מוגש כתב אישום מתוקן כנגד הנאשם במסגרת הסדר טיעון בינו לבין התביעה. הסדרי טיעון אלה, המהווים חלק נכבד מסיום התיקים הפליליים בישראל, מהווים מעין "פשרה" בין הנאשם למדינה המסייעת להביא להכרעת התיק בזמן קצר. הסדרי טיעון יכולים לכלול הסכמה על הכרעת הדין וקביעות שונות בנוגע לגזר הדין הסופי. חשוב להדגיש כי בית המשפט איננו מחויב לקיים את הסדר הטיעון כלשונו, אך הוא יחרוג ממנו במקרים מעטים בלבד.
הליכים לאחר המשפט
עם תום המשפט, כל אחד מהצדדים יכול להגיש ערעור על הכרעת הדין וגזר הדין. ערעור פלילי יכול לגעת בעצם ההרשעה או בחומרת העונש. לעיתים, המדינה היא זו אשר מגישה את הערעור. למשל, כאשר הנאשם מזוכה בדין או כאשר המדינה סבורה שנגזר על הנאשם עונש קל מדי עם הרשעתו. במידה ואחד הצדדים איננו משלים גם עם פסק הדין בערעור, פתוחה בפניו האופציה להגיש בקשת רשות ערעור בגלגול שלישי.