שיבוש הליכי משפט
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 6 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
שיבוש הליכי משפט הינה עבירה במשפט הפלילי אשר מוגדרת כעשיית דבר בכוונה להכשיל או למנוע הליך שיפוטי. שיבוש הליכי משפט יכולה להיות גם ניסיון להביא לעיוות דין, בין אם בדרך העלמת ראיות, סיכול הזמנתו של עד לבית המשפט או בדרך אחרת.
העונש בגין שיבוש הליכי משפט יכול להגיע עד לשלוש שנות מאסר בפועל. מבחינת החוק, גם הוצאה לפועל של הוראת בית משפט, וחקירה פלילית, הם הליכים משפטיים לעניין זה. כוונתו של המחוקק בקביעת עבירה זו הייתה אחת – שמירה על טוהר הליך המשפט בישראל.
למעשה, עצם קיומה של עבירת שיבוש הליכי משפט נועד להביא לכך כי ערך האמת במשפט הפלילי לא ייפגע ויישמר. המטרה העיקרית של החוק בעניין זה הינה הבטחת הצגת הראיות הדרושות והגנה על העדים בל יחששו להעיד דברי אמת בחקירה המשטרתית ובבית המשפט. בשלבי החקירה, המשטרה מוסמכת לעצור חשודים בביצוע עבירות ואף לבקש את הארכת מעצרם מבית המשפט (בין השאר על מנת למנוע שיבוש הליכי משפט).
החוק קובע כי למעשה כי פעולות אשר מטרתן הינה להפריע לנהל הליכים בין כותלי בית המשפט עלולות להיחשב כשיבוש הליכי משפט. במקרים מסוימים, פעולות אלו עלולות לשמש כעילה להגשת כתב אישום כנגד מבצען. יודגש כי אדם אשר נמנע מלעשות מעשה באופן בו הוא מודע לעובדה שהדבר יגרום לשיבוש הליכי משפט, עובר אף הוא עבירה זו.
להלן מספר דוגמאות לשיבוש הליכי משפט – אמירת שקר בעת חקירה פלילית, הצגה של אישור מזויף בחקירה משטרתית, הסתרת ראיות, העלמת ראיות וכדומה. כאן המקום לציין כי גם אם מעשהו של האדם לא גרם לשיבוש הליכי משפט בפועל, אין זה אומר שלא ניתן להגיש כנגדו כתב אישום בגין עבירה זו. לאמור, הצלחת השיבוש איננה מקימה את העילה, אלא ניסיון השיבוש.
כוונה
הרשעה של אדם בעבירה של שיבוש הליכי משפט חייבת להיות במקביל להוכחת כוונה מצידו. לדוגמא, אדם החשוד בתקיפת בת זוג דיבר עם בתו בטלפון, מספר ימים לפני עדותה בבית המשפט. התביעה טענה כי מדובר בשיבוש הליכי משפט ואילו הנאשם כפר בכך. לדבריו, הוא דיבר עם הבת על דרכי הטיפול באם אשר גורמת בעיות במשפחה ואף אמר לבתו להעיד את האמת בבית המשפט. במקרה זה, בית המשפט קבע כי אין בעובדה שהנאשם התקשר לבתו כדי לעלות כדי שיבוש הליכי משפט.
עדות כוזבת
מתן עדות כוזבת בבית המשפט עולה אף היא כדי שיבוש הליכי משפט. הלכה פסוקה היא כי ערך גילוי האמת עומד בבסיסו של האינטרס הפרטי והציבורי. מדובר בערך המהווה קרקע להבטחת שמירות תקינותה של המערכת החברתית ועשיית משפט צדק.
אי אמירת אמת פוגעת קשות באושיות המשפט וביכולתה של המערכת המשפטית לשפוט משפט אמת וצדק. אי לכך, מסירת עדות כוזבת, וזאת במטרה לתמוך בהודעה שקרית, מהווה אפוא שיבוש הליכי משפט. יודגש כי ניתן להימנע ממתן עדות כוזבת על ידי שמירה על זכות השתיקה והמתנה לעורך דין מטעמכם.