מהי מריחואנה רפואית?
דרגו את המאמר |
|
השימוש בצמח הקנבוס בתור טיפול לחולים במחלות כגון סרטן, איידס, הלם קרב, תסמונת, טורט ועוד, נקרא בעגה המקצועית – "מריחואנה רפואית". מדובר במגמה הולכת ומתפתחת בקרב רופאים ומשתמשים, והסדרת הצריכה של המריחואנה הרפואית נמצאת בעלייה מתמדת בישראל.
לשם ההשוואה, בשנת 2005 היו בישראל 64 חולים בלבד אשר הותר להם טיפול באמצעות מריחואנה רפואית. כיום, חמש שנים לאחר מכן, משתמשים בישראל כ-3,000 חולים מאושרים על ידי משרד הבריאות. על פי נתוני אגף המחקר בכנסת, בשנת 2020 ישתמשו בישראל כ-40 אלף חולים במריחואנה הרפואית.
האחראי על מתן האישורים לצריכת מריחואנה רפואית במשרד הבריאות הינו מנהל "אברבאנל" (בית החולים הפסיכיאטרי המפורסם), ד"ר יהודה ברוך. משרד הבריאות הסמיך את ד"ר ברוך לבחון את הבקשות, והאחרון עובר בעצמו על כל פנייה ופנייה. לפני מספר שנים הקים משרד הבריאות וועדת מומחים בה מומחים בתחומי המשפט והרפואה, על מנת לבחון את הבקשות הנ"ל.
אתר "הארץ" פרסם לאחרונה שגורמים בעולם התחתון מנסים להתחקות אחר מועדי המשלוח של המריחואנה הרפואית, והקנבוס (הנחשב איכותי ביותר) המדובר מתגלגל גם לידי סוחרי הסמים. כיום, משטרת ישראל מורה כי כל העברה של כמות גראס רפואי מעל 50 ג’ תעשה רק ברכב אשר בו נמצא מאבטח חמוש.
המשמעות הפלילית של צריכת מריחואנה רפואית ללא אישור
פקודת הסמים המסוכנים מגדירה את צמח הקנבוס, על כל רכיביו ונגזרותיו, כ-"סם מסוכן". בין השאר אוסרת הפקודה אוסרת כל שימוש ואו החזקה של סם מסוכן אלא במידה שהדבר הותר לפי הפקודה או ברישיון ממנכ"ל משרד הבריאות או ממי מטעמו.
שימו לב, שימוש במריחואנה רפואית ללא מרשם רופא מאושר על ידי משרד הבריאות, נחשב לעבירה פלילית אשר עלולה לגלגל לפתחו של המשתמש אישומים כגון תיווך בסמים, סחר בסמים ועוד.
כיצד משיגים אישור לצריכת מריחואנה רפואית?
במידה וחולה מעוניין באישור לצריכת מריחואנה רפואית, עליו לפנות בתחילה לרופא המומחה המטפל בו. רופא זה אמור לרשום לחולה המלצה מפורטת, הנתמכת הן בחוות דעת אישית, והן בנתונים אמפיריים, בנוגע לחשיבות הטיפול בקנבוס הרפואי.
מומחים בתחום הרפואה המשפטית מוסרים כי המלצה רפואית זו חייבת להיתמך בנתונים מובהקים כגון תוצאות בדיקות, מדדים שנלקחו לאורך תקופה, רשומות רפואיות (כגון גיליונות רפואיים ותיקים רלבנטיים) ועוד. כמו כן, על הרופא לציין בחוות דעתו כי מדובר בחולה אשר על הטיפולים בעניינו העלו חרס ועל כן לא נותרה ברירה אלא לאשר לו צריכה של מריחואנה רפואית.
אלו חולים זכאים לשימוש במריחואנה רפואית?
על פי החוק בישראל, השימוש במריחואנה רפואית מאושר לחולים אשר סובלים ממחלות קשות דוגמת כאב כרוני, קרוהן וקוליטיס, חוסר משקל ואובדן תאבון (קחכציה), סרטן (בכל הסוגים והשלבים) וטרשת נפוצה.
חולים אשר סובלים ממחלות שאינם ברשימה זו, אך עדיין מעוניינים בצריכת מריחואנה רפואית כמזור למכאוביהם, יכולים להגיש בקשה למשרד הבריאות. בקשתם של חולים אלו חייבת להיתמך (מלבד חוות הדעת הרפואית) גם במאמרים מקצועיים בתחום. בעבר הוכר הטיפול במריחואנה רפואית במחלות נוספות כגון איידס, תסמונת טורט, הלם קרב, פרקינסון ועוד