צווארון לבן במשפט הפלילי
דרגו את המאמר |
|
המונח "עבריין צווארון לבן" איננו מונח משפטי ברור אשר ניתן להכניס להגדרות מדויקות. כמו כן, החוק הישראלי איננו מגדיר עבירות מסוימות כעבירות צווארון לבן. על פי רוב, עבירות צווארון לבן הינן עבירות הקשורות לתחום הפיננסיים. לדוגמא, עבירות מס, עבירות מרמה והונאה, עבירות ניירות ערך וכדומה. לא אחת, עבירות אלה מבוצעות על ידי עובדים בכירים המבצעים מעילות או פעולות בלתי חוקיות בכספים.
על פי רוב, המונח "עבירות צווארון לבן" מהווה יותר עדות לגבי זהות מבצע העבירה. ככל שמדובר באדם נורמטיבי לכאורה, אשר מבצע את העבירות מתוקף תפקידו בחברה או תאגיד, הרי שסביר להניח שהוא יוגדר כ"עבריין צווארון לבן". מיותר לציין כי גם כאן מדובר בהגדרה בעייתית משהו. לדוגמא, כיצד ניתן להגדיר בכיר בחברת כספים אשר מבצע עבירות בתחום הסמים ללא קשר לעבודתו?
כיום, המשטרה והפרקליטות אינן מחלקות עבירות צווארון לבן על פי זהות העבריין אלא בהתאם לסוג העבירה. עם זאת, החלוקה של הנאשמים בסיטואציות כגון דא איננה בהכרח נכונה. לדוגמא, קיים טיפול אחר לחלוטין באדם נורמטיבי אשר "טעה או פשע" לבין עבריין סדרתי אשר ביצע עבירות צווארון לבן מתוך ארגון פשיעה.
מעצר בגין עבירות צווארון לבן
במקרים בהם המשטרה מבקשת לעצור אדם לצורכי חקירה, עליה לבחון שיקולים מסוימים. יודגש כי מרבית המעצרים עבור חקירה מסתיימים עם שחרור העצור/הנחקר. רק במקרים בודדים של עבירות צווארון לבן הנחקר נותר במעצר עד לתום ההליכים בעניינו ו/או הוא משוחרר למעצר בתנאים מגבילים. כמו כן, תוצאות החקירה מהוות שיקול מרכזי מבחינת ההחלטה להעמיד את הנאשם לדין.
אי לכך, מומלץ בהחלט להתייעץ כבר בשלב זה עם עורך דין פלילי העוסק בתחום הצווארון הלבן. לא אחת, יהיה ניתן להניא את הפרקליטות מהגשת כתב אישום כנגד הנאשם (וזאת נוכח העדר עניין לציבור, העדר אשמה או חוסר בראיות).
נחקרים רבים תוהים האם כדאי לשמור על זכות השתיקה. לדוגמא, לפעול מתוך הנחה כי "הכל עלילה ואני אגיד את מה שיש לי להגיד בבית המשפט". חשוב להדגיש כי שתיקה במעצר עלולה דווקא ליצור מצב הפוך של מעצר עד תום ההליכים. אי לכך, חשוב בהחלט לבחון האם כדאי לשתוק ומה מותר להגיד בחקירה. עורכי דין פליליים נוהגים לומר כי ייתכן ועדיף להיות עצור במשך ימים מאשר לשבת לאורך שנים.
חשוב להתייעץ עם עורך דין פלילי במועד המוקדם ביותר. עם זאת, להלן מספר "טיפים" ראשוניים לחקירה. ראשית, הימנעו מהתייחסות ישירה לאישומים טרם נחשף בפניכם מלוא החומר (כתב האישום). זאת משום שפעמים רבות דבריכם ישמשו כתלאי על תלאי ליצירת תשתית הקטגוריה. לעיתים, יהיה זה מומלץ עם הנאשם יבקש עורך דין ויימנע מדברים מיותרים גם חרף לחצים מצד המשטרה. חשוב להבין כי החוקרים המשטרתיים אינם חייבים להיות כנים עם הנחקר וייתכן והם יציגו עובדות מסוימות כ"עניינים בדוקים" למרות שהדברים אינם כך.
מעצר עד תום ההליכים
מעצר עד תום ההליכים הינו מעצר אשר מוטל על אדם עד למתן הכרעת דין (או גזר דין) בעניינו. ישנם מספר כללים אשר מנחים את בית המשפט בבואו לאשר או לדחות בקשה למעצר עד תום ההליכים בעבירות צווארון לבן. עבירות צווארון לבן, בניגוד לעבירות אחרות במשפט הפלילי, מקבלות יחס מעט שונה מבחינת מעצר עד תום ההליכים.
על פי רוב, הליכים פליליים כנגד עברייני צווארון לבן מתקיימים כאשר האחרונים אינם נתונים תחת מעצר מלא. עם זאת, במידה והפרקליטות תוכיח שקיימת סכנה משחרורו של הנאשם ממעצר, הרי שייתכן ובית המשפט ייעתר לבקשה. בקשה זו יכולה להתבסס על חשש מפני שיבוש הליכי משפט, חשש מפני הימלטות מאימת הדין וכדומה.