עבירות סמים שיקולי ענישה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
עבירות סמים הינו שם כולל לשורה של עבירות המבוצעות ביחד ובקשר לסמים מסוכנים. פקודת הסמים המסוכנים הינה החוק אשר מעגן את סוגיית עבירות הסמים במשפט הישראלי. חשוב להדגיש כי סמים, בניגוד לעבירות פליליות רבות אחרות, אינם מהווים מקור לעבירות רק כאשר מדובר ב"גורמים פליליים". פעמים רבות, עבירות סמים מיוחסות גם לאנשים נורמטיביים לחלוטין. לדוגמא, שימוש בסמים "קלים" כגון מריחואנה או חשיש. אי לכך, אנשים רבים נאלצים להתמודד עם כתבי אישום בגין עבירות סמים בישראל.
החוק קובע מספר עבירות סמים:
- החזקת סם.
- ייצור סם.
- שימוש בסם.
- סחר בסמים.
- הדחת קטינים לשימוש בסמים.
מיותר לציין כי כל חמשת העבירות הנ"ל שונות זו מזו, הן בחומרתן והן בעונש הצפוי לעבריין המבצע אותם. פעמים רבות, עורכי דין פליליים מנסים לשנות את סוג העבירה המיוחסת למרשם וזאת על מנת להקל על האחרון מבחינת הכרעת הדין וגזר הדין. עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר עדיין בעבירות פליליות, הגם כאשר אלו עבירות פליליות במדרג הנמוך של המתחם הפלילי.
שיקולי ענישה
שיקולי הענישה בעבירות סמים משתנים מעבירה לעבירה. כמו כן, עבירות הסמים נבדלות זו מזו גם מבחינת הכוונה והיסוד הנפשי שעמד מאחוריהן. לדוגמא, דינו של צעיר אשר החזיק באמתחתו כמות קטנה של חשיש איננו זהה לדין אשר ייגזר על אדם שבביתו נמצאו סמים בהיקף ניכר. כמו כן, ככל שכמות הסמים גדולה יותר, כך העונש בגין העבירה גדל בהתאמה.
בבוא בית המשפט לגזור את עונשו של אדם המורשע בעבירות סמים, השופטים מתייחסים למגוון שיקולים העומדים על הפרק. ראשית, חשוב להדגיש כי הענישה הפלילית בישראל הינה פרטנית ומתייחסת לנסיבותיו הספציפיות של המקרה. לדוגמא, ניתן משקל לעבר פלילי, גיל, מצב משפחתי, הבעת חרטה, הודאה, היקף הסמים המדוברים וכדומה.
כל אחד מהסמים המסוכנים המוגדרים בחוק תלוי גם בכמות מסוימת. על פי החוק, מי שמחזיק בסם המדובר בכמות הנמוכה מהקבוע בחוק, יוגדר בתור משתמש עצמי. דהיינו, אדם אשר החזיק סמים לשימוש עצמי. סעיף 7(ג) לפקודת הסמים המסוכנים קובע כי החזקה סמים לשימוש עצמי יכולה להגיע עד כדי 3 שנות מאסר בפועל. עם זאת, במרבית המקרים העונש נמוך בהרבה.
יתרה מכך, כאשר מדובר בעבירה ראשונה או בכמות קטנה יחסית, ייתכן בהחלט שהנאשם יסיים את התיק עם מאסר על תנאי בלבד או עבודות שירות. במקרים בהם העבירה מגיעה כבר לסחר בסמים, דהיינו כמות העולה על הכמות הרשומה בחוק וחשד סביר כי הנאשם מכר את הסמים לאחרים, הרי שהעונש עלול לגדול בהתאם.
עונש זה יכול להגיע במקרים מסוימים 20 שנות מאסר. חשוב להדגיש כי משטרת ישראל איננה נוטה להגיש כתבי אישום בגין עבירות סמים "קלות". עם זאת, במידה והמעשה יחזור על עצמו מספר פעמים, הרי שהנאשם "משחק באש" (תרתי משמע). עונש חמור ביותר עומד לצידה של עבירת הדחת קטין לשימוש בסמים. במקרים אלה, הנאשם עלול אף להתמודד עם 25 שנות מאסר בפועל.
דוגמאות לגזרי דין
לוחם מצטיין ירצה מאסר בפועל בגין סחר בסמים - בית המשפט גזר בינואר 2013 עונש מאסר בפועל למשך 15 חודשים על לוחם מצטיין שהורשע בעבירה של סחר בסמים. בלשי משטרת תל אביב פשטו על דירתו של הנאשם במקרה דנן ומצאו בה 190 ג' חשיש, משקל אלקטרוני לשקילת הסם ו-10,000 שקלים במזומן. הנאשם הודה מיד בסחר בסם. חרף עדויות אופי רבות לטובתו, ולמרות שבמהלך שירותו ביחידה מובחרת הוא זכה לקבל צל"ש על אומץ ליבו, בית המשפט מיצה עימו את הדין.
סחר בסמים עם קטין - בפברואר 2009, בית המשפט המחוזי בחיפה גזר 40 חודשי מאסר בפועל על תושב אום אל פאחם אשר הורשע בעבירות של אחזקת סם מסוכן וסחר בו ביחד עם קטין בן 16. כמו כן, הוטל על האחרון קנס בגובה 5,000 שקלים ורישיון הנהיגה שלו נשלל. על פי כתב האישום המתוקן, הנאשם הורשע בסחר בסמים אשר בוצע תוך כדי הפעלה של קטין בן 16 כ"ידו הארוכה".