עבודות שירות, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
במסגרת הליך פלילי, ולאחר הרשעת הנאשם בדין, בית המשפט נדרש לגזור את דינו של המורשע. כעת, מלבד מאסר מאחורי סורג ובריח, עומדות בפני בית המשפט שתי אפשרויות. האחת הינה מאסר בפועל אשר ירוצה בדרך של עבודות שירות, והשנייה הינה עונש של שירות לתועלת הציבור.
העונש השני, שירות לתועלת הציבור, איננה מהווה חלופה למאסר. על פי רוב, הוא נגזר על אדם ללא הרשעה בדין. עבודות שירות ושירות לתועלת הציבור נעשים במלכ"רים (מוסדות ללא מטרת רווח) או במסגרות ציבוריות. לדוגמא, ניתן לקבוע כי הנאשם ירצה את העבודות בבתי חולים, במוסדות שיקום לנכים, במוסדות לילדים, בבתי אבות, בארגוני מתנדבים וכדומה.
מאסר המרוצה בדרך של עבודות שירות איננו עולה על חצי שנה. כמו כן, בית המשפט יכול לקבוע כי הנאשם ירצה חלק ממאסרו בעבודות שירות וחלק אחר בבית הסוהר. היתרון המקופל בכך הינו ברור. אדם אשר מרצה עבודות שירות יכול לסייע לחברה ותוך כדי כך להשתלב במעין הליך שיקומי המאפשר לו להפנים את חומרת מעשיו ולחזור לדרך הישר.
מחקרים רבים אשר נערכו בתחום זה העידו פעם אחר פעם על התועלת הרבה לחברה הטמונה בריצוי עונשים בדרך של עבודות שירות. כמו כן, לא הכל ורוד מבחינתו של הנאשם. במהלך ריצוי העבודות, הוא שוהה אמנם בביתו אך הוא עלול להיות חשוף ללחצים מצד המשפחה, לנושים, לעומס כלכלי, מצוקה פיננסית ועוד. כמו כן, מבחינת רישום פלילי, עבודות שירות הינן כמאסר בפועל.
גזירת עבודות שירות הינה הליך אשר החל להיות מונהג בישראל לפני כ-40 שנה (בשנת 1987). שירות בתי הסוהר הוא המופקד על ביצועו. הרציונאל העומד מאחורי עונש מאסר המרוצה בעבודות שירות הינו כי יש מקום להטיל עונש כגון דא על עבריינים אשר לא הורשעו בעבירות כה חמורות ושהם אינם בעלי עבר פלילי מכביד. בפועל, ניתן למצוא במסגרות עבודות השירות גם עבריינים "כבדים" ואף כאלה בעלי עבר פלילי "עשיר" בתחומים כגון עבירות אלימות, מין, סמים ועוד. בשנת 2012, כ-2,100 מורשעים ריצו בישראל מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות.
מהן המטרות מאחורי עבודות שירות?
ישנן מספר מטרות העומדות מאחורי גזירת מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות. ראשית, עבודות שירות משרתות מטרות חברתיות ואידיאולוגיות המאפשרות לחברה לקבל בפועל "מחיר" מאלה אשר הפרו את כלליה. דהיינו, במקום שהעבריין יישב בכלא, הוא תורם בפועל לאוכלוסיות חלשות ותורם את חלקו לחברה במסגרת ריצוי עונשו. שנית, עבודות שירות מסייעות באופן ניכר להפחית את העומס המוטל על בתי הסוהר. כפועל יוצא מכך, הן גם מוזילות את עלויות הענישה הפלילית. כמו כן, עבודות שירות טובות כמובן גם עבור הנאשם. אדם המרצה עבודות שירות יכול בהחלט לעלות על המסלול הנכון ואין ספק שמרבית האנשים יעדיפו לסייע בעבודות שירות על פני ישיבה בבית הסוהר (על כל המשמעויות הטראומתיות המקופלות בה).
ההוראה החוקית הנוגעת לעבודות שירות נמצאת בסעיף 51ב(א) לחוק העונשין. על פי סעיף זה, בית המשפט רשאי להחליט כי נידון יישא את עונש המאסר (אשר נגזר עד חצי שנה) בדרך של עבודות שירות. חשוב להדגיש כי אין ספק שהמילה "רשאי" בסעיף זה מלמדת כי לבית המשפט נתון שיקול דעת בסיטואציות כגון דא. על פי רוב, כאשר תסקיר שירות המבחן אשר נערך בעניינו של הנאשם ממליץ על מאסר בדרך של עבודות שירות, בית המשפט מעניק לו משקל רב בהחלטתו.
עם זאת, בית המשפט איננו כפוף כמובן לתסקיר שירות המבחן. הוא רשאי גם לחרוג מהמלצתו במידה והדבר נראה לו נכון בנסיבות המקרה
בית המשפט העליון, בע"פ 779/08, התייחס לשיקולי הענישה בנוגע לעבודות שירות. בפסק דין זה נקבע כי איזון בין ההיבטים השונים יכול בהחלט להוביל את בית המשפט לקבוע כי ראוי לגזור על הנאשם עונש של עבודות שירות שהינו "עונש בעל אופי שיקומי". במקרים כגון דא, בית המשפט קובע למעשה כי לפניו נאשם "בר שיקום" אשר יש מקום לקבוע שהוא לא ירצה את מאסרו בבית הסוהר מאחורי סורג ובריח. הלכה פסוקה היא כי עבודות שירות הינו עונש אשר מאזן בין תכלית המניעה, הגמול, וההרתעה. אי לכך, הוא נקבע בהתאם לנאשם ספציפי ולנסיבות מקרה מתאימות. פעמים רבות, ייעוץ משפטי נכון מטעם עורך דין פלילי, יוכל לסייע לנאשם להמיר את עונשו בעבודות שירות.