עבירות סמים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5 |
איך מתמודדים עם עבירות סמים? מהן עבירות סמים? כיצד בית המשפט מתייחס לעבירות אלה כאשר הן מבוצעות על ידי אנשים נורמטיביים?
עבירות סמים הינן עבירות נפוצות בישראל. פקודת הסמים המסוכנים היא הוראת החוק אשר מגדירה את העבירות הללו. חשוב להדגיש כי תחום עבירות הסמים איננו ענף משפטי אשר נוגע אך ורק ל"עבריינים כבדים". פעמים רבות, גם אנשים נורמטיביים לחלוטין נקלעים לעבירות סמים בדרגות כאלה ואחרות. מקל וחומר כאשר מדובר בסמים כגון חשיש וגראס. אי לכך, פעמים רבות, פקודת הסמים הינה למעשה "מקום מפגש" של אנשים נורמטיביים עם המשטרה והמשפט הפלילי.
על פי החוק, ישנן עבירות סמים המוגדרות בפקודה:
- ייצור סמים.
- החזקת סמים.
- שימוש בסמים.
- סחר בסמים.
- הדחת קטינים לשימוש בסמים.
- החזקה של כלים אשר משמשים לצריכת סמים הינה עבירה אשר יכולה להיתפס על ידי המחוקק כמעשה המעיד על החזקת הסם.
פקודת הסמים המסוכנים מגדירה שורה ארוכה של חומרים אשר נחשבים כסמים. על פי הפקודה, השימוש וההחזקה של חומרים אסורים הינם מעשים פליליים. לעיתים מדובר בסמים עצמם (למשל, החזקת כמות גדולה של חשיש), ולעיתים עסקינן באחזקת אמצעי הייצור (למשל, עציצים ושתילים). לא אחת, השוק מתמודד עם חומרים חדשים אשר טרם "זכו" להיכנס לפקודת הסמים המסוכנים. כאן, מדובר בתחום אפור אשר נתון לפרשנות בית המשפט.
ענישה בגין עבירות סמים
פקודת הסמים מגדירה באופן מדויק את הכמות מבחינת הסם אשר מהווה עבירה פלילית. החזקה של סמים בכמות הפחותה מהאמור בפקודה מהווה הוכחה לכאורה כי מדובר בהחזקת סמים לשימוש עצמי. סעיף 7(ג) לפקודת הסמים קובע כי גם החזקת סמים לשימוש עצמי הינה עבירה פלילית אשר עומד לצידה עונש מאסר של עד שלוש שנים. במידה והעבירה בוצעה בתחומי מוסד לימודים על ידי אדם מעל גיל 16 שאיננו לומד במוסד, העונש עלול להגיע עד כדי חמש שנות מאסר.
החזקת סמים מעל הכמות האמורה בחוק נחשבת כבר לעבירה חמורה יותר אשר העונש בגינה יכול לטפס עד 20 שנות מאסר בפועל. חשוב להדגיש כי כאשר מדובר בכמות קטנה יחסית, רשויות החוק והמשטרה אינן תמיד מגישות כתבי אישום חמורים. זאת נוכח הרצון שלא להכתים אנשים נורמטיביים ברישום פלילי, כאשר ברור שהמעשים לא נשאו גוון פלילי מובהק. לדוגמא, אדם בעל עבר נקי אשר "נתפס" כאשר במכוניתו מספר ג'וינטים, לא בהכרח יעמוד לדין פלילי חמור.
העבירה החמורה ביותר בתחום הסמים הינה הדחת קטין לשימוש בסם. עבירה זו יכולה להוביל לגזירת מאסר בדמות 25 שנות מאסר על העבריין המורשע. כמו כן, החוק קובע כי הדחת קטין לשימוש בסמים חייבת להסתיים במאסר בפועל.
חילוט רכוש בגין עבירות סמים
מעבר לעונשי המאסר ה"רגילים", עבירות סמים יכולות להביא להפעלת עונשי חילוט על העבריין כגון החרמת רכוש בצו בית המשפט. חילוט זה יכול להתבצע בהליך אזרחי או בהליך פלילי. עם זאת, על מנת לחלט את רכושו של העבריין, שומה על המשטרה להוכיח כי התקיים קשר בין הרכוש לעבירה.
בהליך פלילי, חילוט רכוש יופעל כנגד עבריינים שהורשעו בסחר בסמים ואשר הוגדרו "סוחרי סמים" על ידי בית המשפט. בהליך האזרחי, החילוט יכול להיות אף ללא הרשעת הנאשם ו/או הגשת כתב אישום כנגדו. החוק קובע הנחה לפיה אדם אשר מחזיק סמים בכמות העולה על האמור בפקודה עסק בסחר בסמים. הנאשם יכול כמובן לטעון שמדובר בסמים לשימוש עצמי, אך נטל ההוכחה רובץ בעניין זה לפתחו. דהיינו, עליו לשכנע את בית המשפט כי הוא לא עסק במכירת הסמים לאחר.