חקירה או מעצר - יעוץ
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
החקירה הפלילית:
חקירה פלילית מתחילה בד"כ בהגשת תלונה, אולם, החקירה יכולה גם להתחיל ממידע שמגיע למשטרה על עבירה שהתרחשה/מתרחשת.
המידע יכול לזרום למשטרה ממגוון רחב של מקורות החל מכתבה בעיתון דרך תוכנית דוגמאת שידור חוקר ועד תלונה ישירה.
בד"כ בעבירות פשוטות החקירה היא חקירה ישירה ופשוטה, אולם הדבר אינו חייב להיות כך, גם חקירות פשוטות ובעיקר בחקירות מורכבות האיסוף המוידע יכול להיות מודיעיני ורק לאחר סיום איסוף החומר תהפוך החקירה לגלויה.
במקרה, של חקירה סמויה או חשש לכזאת, חשוב ביותר להתייעץ עם עורך הדין עוד לפני שהחקירה הופכת לגלויה על מנת להתכונן לחקירה הצפויה ולהתכונן לתשריטים השונים.
החקירה והמעצר:
כאשר אדם, שאינו עבריין, מגיע לקבל ייעוץ משפטי בתחום הפלילי, זהו הרגע החשוף ביותר והפגיע ביותר בחייו. המשרד ער לכך ושומר על האנונימיות של לקוחותיו.
החקירה כמעט תמיד מתחילה ביחס לעבירות חמורות הרבה יותר מאשר בסיום, או יכולה להפוך בהתנהלות בעייתית עבירה פעוטה לאירוע פלילי חמור הרבה יותר, חשוב ביותר למקד את החקירה לחשדות המיוחסים לחשוד.
חשוב גם להתמקד בתשובות לשאלות אותן ניתן להזים.
נשמע מסובך ? לא תמיד, ובד"כ עם הדרכה נכונה ניתן למזער נזקים מחקירה פלילית חמורה.
ההיבט הריגשי:
המעצר לצורכי חקירה והמעצר עד לתום ההליכים הם אירועים הקשים להתמודדות ריגשית בקרב העצור ומשפחתו, במיוחד שמדובר בעצור שאינו מורגל למעצר ומשפחה נורמטיבית.
ההתמודדות עם מצב הדחק שונה מאיש לאיש ומאדם לאדם, אחד הדברים שנשכח לא פעם בשל הפחד הוא הצורך להתמודדות עם ההליך החקירתי ובניית קו הטיעון כצורך המרכזי, לא פעם הרצון לשחרור מידי יכול להוביל את העצור לנזקים לטווח הארוך (התיק העיקרי).
לא פעם ניתן להשתמש באירוע המעצר כאירוע שיקונן שינוי בין בעציר ובין בסביבתו - כך שמצב הדברים לאחר השחרור יהיה שונה לחלוטין וניתן יהיה לגבר תוכנית שיקום לעצור ולמשפחתו.
חשוב לכן לבני המשפחה להבין את ההליך ולקבוע את הכיוון שאליו המשפחה מעוניינת לרתום את כוחותיה הריגשיים.
מתי ראוי להוועץ ?
אם קיים תחום בו המשרד סבור שחשוב במיוחד לשכור עורך דין אזי השלב הוא אם אפשר עוד לפני החקירה כן עוד לפני הגעת החוקרים, יעוץ בשלב זה הוא בניה "מחדש" ולא תיקון טעויות, מה שמביא להצלחה גדולה הרבה יותר.
לציין חקירות לא מתנהלות רק ע"י שוטרים אלא לא פעם החוקרים הם מטעם מקום העבודה כמו בשל החוק למניעת הטרדה מינית ו/או חוקרים פרטיים בשל חשדות לגניבה ממעביד וכו. ראוי לשים לב להבחנות בין סוגי החוקרים ולאפשרויות העומדות בפניהם.
לא פחות חשוב להבין שחוקר מטעם מקום העבודה יכול להביא לנזק עצום ל"חשוד" נזק שאפילו עולה על כל אפשרות בהענשה בפלילי - לדוגמא פיטורין לאחר שנות עבודה רבות בשל "הטרדה" מינית חמורים לא פעם הרבה יותר מכול השלכה פלילית של המעשה - ולציין הבודק מטעם מקום העבודה הוא לא פעם גם החוקר וגם השופט. או לפחות הממליץ על העונש - כמו כן הבודק אינו כפוף לדיני הראיות המקובלים.
בייעוץ נכון והתנהלות נכונה בחקירה, תיקי ענק הפכו עצמם לאירועים קטנים יותר או אף מינוריים שלא הוגשו בהם כתבי אישום. אירועים חמורים קיבלו הסבר - זהו הרגע בו חשיבה חיצונית של מי שמכיר את המערכת חשובה במיוחד.
מטרת הייעוץ הינה להביא להפחתת האישומים ואף לביטולם, אולם, הייעוץ חייב להיעשות תוך ראייה מרחבית של התיק כולו וכן של הנחקר על כל המיוחדות האישית שלו ונסיבותיו האישיות.
אפשר שייעוץ יביא להפחתת האישומים או לביטולם - רק בשלב מאוחר יותר של התהליך ואילו בשלב הראשוני המטרה תהה לא אחת שהמשטרה תבצע את מלוא הבדיקות - אפילו אם הדבר אומר הכבדה מסויימת על הנחקר בשלב הבסיסי.
המשרד יכול לזקוף לזכותו תיקים רבים שהסתיימו בשל התנהלות נכונה של הנחקר שקיבל ייעוץ והכוונה שעיקרה את החשדות.
המעצר כגורם לחץ בחקירה:
המעצר, למרות שאסור שיהיה, הוא כלי המרכזי של המשטרה בחקירות (הרבה יותר מהראוי בד"כ) המעצר יוצר לחצים ויכול להביא להודיה מתוך רצון לרצות את החוקר או פשוט מפחד (במיוחד למי שזהו לו העימות הראשון עם המשטרה).
חשוב לדעת - לא רק החוקר יכול ל"הינות" מתוצאות המעצר - המעצר יכול להיות גם כלי, לא פחות חשוב, אצל החשוד. חשוב לכן להערך מראש ולדעת כיצד "להשתמש" במעצר.
חשוד חכם יודע שלא פעם עדיף להיות עצור מספר ימים ובלבד שהמטרות שלו מהתיק העיקרי יקודמו (הרי קיימת בקרת בית המשפט להליך המעצר ואפשר לא פעם לרתום את בית המשפט לעזרה וסיוע). לאור זאת חשוב לבחון את הדברים בראיה מרחבית - חשוב הרבה יותר מאשר קיצור יום במעצר.
המשרד סבור שהצלחותיו בתחום זה הן המשמעותיות ביותר.
לא פעם המשרד אינו חושף עצמו כמייצג, אלא, המשרד נימצא כמייעץ מאחורי הקלעים. מטעמים מובנים לא ינתנו דוגמאות. מקרים אילו הם הקשים ביותר לייצוג ומצד שני ההצלחות הגדולות ביותר בייצוג.
לרשות המשרד עומדים מומחים פרטיים בתחום הרפואי והנפשי, מומחי פוליגרף, חוקרים פרטיים ועוד המסייעים בחקירה ומאפשרים לחשוד להביא את גרסתו באופן הנכון ביותר אל מול החוקר.
המשרד מלווה את החשוד בכול שלבי החקירה (ולעיתים אף לפני) מספק ייעוץ אקטיבי יום יומי במהלך ימי המעצר והחקירה על ההליך שמתנהל ומסייע רבות לחשוד ומשפחתו לעבור את הלם המעצר - עד השחרור.
תרגילי חקירה:
במהלך החקירה נוקטים החוקרים בסידרה של תרגילי חקירה שנועדו לערער את אמונתו של הנחקר בקיים, החקירה קשה ריגשית ומביאה את הנחקר , לא פעם, לספר לחוקרים על מה שהם כלל אינן יודעים.
למעשה הודיה של הנחקר נחשבת בפסיקה לא פעם ל"מלכת הראיות" ועל מנת להשיג את אותה המלכה נוקטים החוקרים בשיטות רבות ומשונות.
דוגמא לתרגילי חקירה (קיימים תרגילים רבים ומשונים) שרק חלק קטן מהםן יסקר בעמודים אילו. כלל הכוונה בתרגילים היא לערער את הנחקר, לפגוע ביכולתו להסתמך על הנתונים השונים - כמו חבריו, ליגרום לו לנסות לשבש את החקירה ועוד.
כחלק מהתרגילים שנעשו עד היום:
1. הקרנת תמונות הקורבן על הקירות. (בני השר מועדי).
2. הפגשות מוקלטות, במבחר מקומות, כמו הפגשות מיקריטות ברכב הליווי, בתאונת דרכים, בתחנת משטרה ועוד.
3. זיוף סרטים המציגים נחקרים אחרים שמשתפים פעולה, אפילו זיוף ותפלול של סרטים שכאילו.
4. לקיחת הנחקר למקום האירוע, לקבר ועוד מוטיב האשמה ועירעור כללי.
5. עימותים - התרגיל השחיכ ביותר בכול תיק מין כמעט - חובה להתכונן לעימות כהלכה - בין היתר אימונים.
6. זיוף פרוטוקולים של נחקרים אחרים, פרוטוקולים שם הם מודים, מפלילים, או אפילו נלכדו. בתחום הזיוף בעבר היה זיוף של כתבות בעיתונים שסיפרו ומסרו ידיעות כוזבות על המצב בתיק.
7. זיוף חקירות של אחרים, חקירות המלמדות שאין טעם להסתיר את האמת.
8. ייעוץ לנחקר להבריח מידע לאחרים או להבריח רכוש - חלק מהייעוץ נעשה ע"י חברים לתא ומדובבים.
9. ייעוץ לנחקר לנקות את הידיים בקפה שחור למחיקת עקבות ירי - עקבות שלא היו יכולות להתקיים כלל - הנחקר רחץ את הידיים בשאריות קפה - הדבר לימד שהוא הכן ירה בנשק.
10. מדובבים בכול מקום ומכול סוג.
11. השארת חומר על השולחן ויציאה מהחדר - החדר מצולם בכול רגע נתון וגניבת ראיות מלמדת על הרצון העלים את הראיות - (נימרודי).
12. זיוף תוצאות בדיקה כמו זיוף פוליגרף, בדיקות מעבדה ועוד.
קיימים תרגילים רבים ומשונים ללא ייעוץ יום יומי במהלך הליכי החקירה קשה עד בלתי אפשרי להתמודד עם ההליכים הנ"ל.
להדגיש אחת ממטרות החקירה היא לערער את אמונתו של הנחקר בייעוץ שהוא שכר לעצמו, כך שהנחקר יפעל בניגוד לייעוץ ויפגע בעצמו, חשוב להיוועץ עם עו"ד המתמחה בפלילים המכיר את הדין על בוריו מודע למצב וייעץ כהלכה.
תרגילי חקירה - הייתרון:
נחקר חכם הופך את תרגילי החקירה לכר נרחב למסירת גרסתו, ומסמוס הקו של המשטרה.
חשוב לכן להיות כל הזמן עם היד על הדופק, להיוועץ עם עורך דין המתמחה בפלילים ולפעול בהתאם.
לציין גם ששאלת האשמה היא ברורה ייעוץ נכון מביא להקטנת הנזקים ולהקלה משמעותית בעונש - הבניה של קו הטיעון וההקלה מתחיל מיד עם התחלת החקירה.
למה לא מפרסמים תיקי מעצר (באתר) ?
בתחום המעצר, לצורכי חקירה, ראוי ונכון לציין: אין כל טעם לתת דוגמאות לתיקים בהם המשרד ייצג - התיקים הרי חלק גדול מהם מעולם לא נועד להגיע לכדי כתב אישום פלילי, עובדה ידועה היא שלא פעם תיקים שהצדיקו מעצר ימים על ידי מערכת בתית המשפט נסגרים "מחוסר עיניין לציבור" בהמשך.
עוד עובדה שראוי לשים לב אליה היא: במעצר לצורכי חקירה קיימים מקרים רבים מאוד שהאיש חף מפשע והתיק אפילו התחיל כתיק אונס או רצח נסגר בחוסר אשמה/אין די ראיות. היינו החקירה מגיע למסקנה שהחשד לא היה כדין או שאין די ראיות לצורך העמדה לדין.
העובדה העצובה ביותר היא שרוב המעצרים אינם מסתיימים בכתב אישום - למה עצובה ? לא ברור למה היה נחוץ המעצר.